Jelle van Name of the ring over: Materialen & Bewerkingen | Klein ondernemerschap


Ahh, waar is mijn kladblok? Teen-stotend, luid vloekend, schuifel ik door mijn donkere slaapkamer: dit magnifique idee voor het bewerken van mijn leer heeft mij doen ontwaken en dient opgeschreven te worden ;) 
 

Compleet met de hand gemaakt, ik lees het de laatste tijd steeds vaker, en vraag mij tevens steeds vaker af waarop dit gestoeld is. Een armband laten produceren in China en in elkaar zetten in Nederland is vaak al voldoende, en echt druk kan ik mij hier trouwens ook niet over maken. 

Het dwingt mij op een positieve manier na te denken over een uitleg van dit begrip, wanneer het gaat over de sieraden die ik zelf vervaardig. Ik realiseer mij dat ik als webshop een exclusieve collectie aanbied, die behoorlijk aan de prijs is. Ik wil mij hierbij niet direct verantwoorden, maar zou graag wat van mijn enthousiasme delen voor de materialen die ik gebruik en de bewerkingen die ik hier op loslaat..Hoewel sommige bewerkingen natuurlijk top secret zijn, dus liever niet doorvertellen ;)


 

‘ Goed leer onderscheiden is nogal een kunst. Zeker in de eerste weken van een aankoop van bijvoorbeeld een lederen armband of accessoire is het verschil tussen kwalitatief en minder hoogstaand niet goed te zien. ‘ 

Ik heb met veel soorten leder gewerkt en ben uitgekomen bij Nederlands tuigleder, rundleer en dan specifiek leer uit de hals. Leer moet eigelijk mooier worden tijdens het dragen en lang meegaan. Zeker ook omdat een sieraad dat door jou besteld wordt een persoonlijke tekst met zich meedraagt, ik voel hier een extra verantwoordelijkheid voor. Bij Tuigleder is er sprake van een complete huiddikte, dus een huid waarbij de toplaag ook echt de toplaag is van de koeienhuid zelf. Deze toplaag is gewend aan blootstelling aan de elementen, en krijgt dan ook alleen maar meer karakter tijdens het dragen. Een ander aspect is dat deze kwaliteit leer weer mooi op te frissen is met bijvoorbeeld bijenwas of schoensmeer. Niet om het leer weer in nieuwstaat te brengen, maar om het buigzaam te houden en te wapenen tegen vocht, uitdrogen en uiteindelijk scheuren. 


Ik laat mijn armband sluitingen en ringen met de hand gieten bij een kleine ambachtelijke gieterij in Sheffield, Engeland. Samenwerken met deze werkplaats geeft mij de gelegenheid om nauw te overleggen over ontwerpen die ik in mijn hoofd heb, maar ook over de materialen die gebruikt worden. Ik gebruik uitsluitend 100% puur tin, zonder enkele toevoeging. De sluitingen en ringen ontvang ik onbewerkt in mijn atelier, waarna het toevoegen van mijn vintage en doorleefde look begint. Ik gebruik hiervoor hetzelfde principe als gebruikt wordt bij het bewust beschadigen van spijkerbroeken. Hetzij op inimini schaal ;) 
Ik vul een kleine draai-ton met stainless steel kogeltjes en stenen, voeg mijn sluitingen en ringen toe + een geheimzinnig wondermiddel, en laat dit vervolgens enkele uren ronddraaien. Het resultaat is dat de de stenen en kogeltjes kleine deukjes maken in het tin, waarbij vervolgens de vloeistof zich in het metaal nestelt. Deze vorm van oxideren geeft een uniek doorleefd resultaat en blijft aanwezig na langdurig dragen! 

 

 

Tags: Hahaha

Jelle van Name of the ring over: Zijn merk(je), Ontwerp inspiratie & Welke sieraden je mannen wel cadeau kunt doen


Jelle van Name of the ring over: Zijn merk(je), Ontwerp inspiratie & Welke sieraden je mannen wel cadeau kunt doen

Lees deze Blog Post!